2022 Bitmeden Bilmeniz Gereken 8 Temel Influencer Pazarlama İstatistikleri

Co-Influencer
4 min readMay 25, 2022

--

Markalar son dönemde oluşturdukları reklam kampanyalarından daha fazla geri dönüş almak için farklı mecralarda reklamlarını yayınlıyorlar. Markaların televizyon dışında kullandıkları en bilinen reklam mecralarından birisi de şüphesz, Instagram. Instagram’da ise genel anlamda reklam veren firmalar bütçelerini çoğunlukla ya sponsorlu gönderilere ya da Influencer pazarlamaya ayırıyorlar.

Bugün bu yazımızda sizlerle Influencer pazarlama çalışmalarını ele alacağız. Influencer Pazarlama’nın son dönemde etkinliğini iyiden iyiye artırmasıyla birlikte markaların da ilgisini çekmiş durumda. Kullanıcıların artık sponsorlu gönderilerden bıkmasıyla beraber markaların influencer pazarlamaya yöneldiğini gözlemlemekteyiz.

Photo by Mateus Campos Felipe on Unsplash

Pazarlamacıların %93’ü Influencer Pazarlama Kullanıyor!

The Social Shepherd’in yayınladığı rapora göre şirketlerin pazarlamacılarının %93’ünün Influencer Pazarlama’yı tercih ettiklerini görmekteyiz. Peki %7’lik kısım ne yapıyor? %7’lik kısım yeterli altyapıları olmadığı için henüz bu yolu denemediklerini ifade etmişler.

Influencer Pazarlama’yı Kullanan Pazarlamacıların %86’sı Marka Bilinirliği Arttırmak İçin Kullanıyor!

Influencer Pazarlamayı kullanmak için tabi ki birden fazla nedeniniz olabilir. Ancak kullananların %86’sı gibi yüksek bir oranı marka bilinirliği için bütçe harcıyorlar. Birden fazla influencer ile aynı ürünü/hizmeti farklı bakış açılarıyla anlatıp dijital ayak izinin artırılması göz önüne alındığında bu istatistiğin oluşması hiç de şaşırtıcı değil. Diğer istatistikler ise şu şekilde:

Yeni veya hedeflenen kitlelere ulaşma (%74)

Marka savunuculuğunun iyileştirilmesi (%69)(Brand Advocasy)

Satış dönüşümlerini artırma (%46)

Tüketicilerin %61’i Influencerların Tavsiyelerine Güveniyor!

Tüketiciler beğendikleri ve takip ettikleri içerik üreticilerinin tavsiyelerine oldukça güven duyuyor. Bunun nedeni ise içerik üreticileri kendilerine yakın hissetmelerinden kaynaklanıyor Bir başka neden ise influencerların-özellikle nano ve mikro influencerların-takipçileri ile samimi bir bağ kurmasından kaynaklanıyor. Bunlara ek olarak tüketicilerin sadece %38’i Sponsorlu Gönderilere güveniyor.

Photo by Laura Chouette on Unsplash

Dünya Çapında Instagram Influencerlarının %84’ü Kadınlardan Oluşuyor!

Statista’nın raporuna göre reklam ve işbirliği olarak etiketlenmiş üç milyondan fazla Instagram gönderisini analiz ettikten sonra bu işbirliklerinin %84’ünün kadın olduğu karşımıza çıkıyor. Açıkçası kadınlar Influencer Pazarlama sektörüne hükmediyorlar. Go girls!

B2C Kullanan Markaların %44’ü Influencer Pazarlama Bütçelerini Artırmayı Planladı!

Avrupa’daki B2C (işletmeden müşteriye) markalarının dahil olduğu bir ankete göre bu markaların %44’ü 2021’de Influencer Pazarlama bütçelerini artırmak istediklerini belirtti. %29’u sabit tutacaklarını belirtirken, %7’si azaltacaklarını belirtti. Azaltmak ya da aynı tutmak isteyen markaların bir çoğunun pandemiden kötü etkilendikleri de göz ardı edilmeyecek hususlardan biri. Bizce pazarlamanın bütçesi asla kesilmemeli ancak bazı durumlarda markalar bu gibi kararlar alabiliyorlar.

2020'de En Popüler Influencer Kategorisi Life Style İçeriği Oldu!

Influencer Pazarlamanın içeriklerinin birden fazla alt başlığı var. Bunlardan başlıcası yemek, seyahat, life style, makyaj ve moda diyebiliriz. Dünya genelinde ise en popüleri Life Style olarak karşımıza çıkıyor. Bunun nedenini pandemiye bağlayabiliriz. İnsanlar yaratılışları gereği sosyal olmalarından ve pandeminin de etkisiyle life style içeriklere fazlaca sarılmış durumdalardı.

Photo by Georgia de Lotz on Unsplash

Influencer Marketing Büyüyerek 13,8 Milyar Dolarlık Bir Sektör Haline Geldi!

Son birkaç yılda Influencer Pazarlama gerçekten yükselişte. 2016’da 1.7 milyar dolarlık bir endüstri 2020 yılında 9.7 milyar dolarlık bir endüstri haline geldi. Sadece 2021’de 13.8 milyar dolara büyüdü. Bu istatistiklerden yola çıkılarak 2022’de 15 milyar dolar seviyesine büyümesi beklentiler arasında.

Mikro Influencerlar Yükselişte!

“Küçük takipçili hesap değil mi ya mikro influecerlar? Nasıl yükselişte olabilir ki?” dediğinizi duyar gibiyiz. Bunun nedeni takipçilerinin aşırı derecede sadık ve ilgili olmasından kaynaklanıyor. Bundan dolayı takipçileri üzerinde yüksek takipçili influencerlara kıyasla daha büyük etkiye sahipler. İstatistikler mikro influencerların influencer pazarıdaki payının %89’dan %91’e çıktığını gözler önüne seriyor.

Influencer Pazarlama, Sponsorlu Gönderilere Göre 11 Kat Daha Fazla Geri Dönüş Elde Etti!

Web sitesi ya da sosyal medya reklamları biçimindeki sponsorlu gönderi reklamcılığı bu döneme kadar marka bilinirliği ve satışları artırmak için geçerli bir yoldu. Ancak Influencer Pazarlama endüstrisinin hızla yükseliş göstermesi ile beraber ikinci planda tutulmaya başlandı. Convince and Convert tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Influencer Pazarlama Sponsorlu Gönderilere göre 11 kat daha fazla geri dönüş elde etti ve evet, bu çok etkileyici bir veri.

Bu yazımızda sizlere influencer pazarlamanın istatistiklerini derledik. Peki siz hangi istatistiği etkileyici buldunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Sağlıklı günler,

KAYNAKÇA:

--

--